goals

Het klinkt soms als een onhaalbaar iets, je doel behalen. In deze blog help ik je in een paar stappen om je doel conreet om er een succes van te maken.

 1. Doelen opschrijven
  Pak een schriftje en schrijf eens alle doelen op die jij voor ogen hebt. Groot of klein, dat maakt niet uit. Wat zijn jouw wensen?
 2. Hoofddoel kiezen
  Kies vanuit al die doelen één hoofddoel. Je kunt dit bepalen door iets wat je al heel lang op je verlanglijstje hebt staan of een doel waar je heel enthousiast van wordt. Dit maakt het namelijk extra motiverend om ermee aan de slag te gaan.
 3. Subdoelen maken
  Misschien dat je andere doelen een overlap hebben met je hoofddoel. Waarschijnlijk is het hoofddoel een groot doel en niet iets wat je in één keer kan behalen. Daarom zijn subdoelen nodig. Welke doelen passen erbij om je hoofddoel stap voor stap te gaan behalen? Schrijf deze ook op. 
 4. Acties
  Vervolgens is het belangrijk om bewust te zijn welke acties eraan verbonden zijn om je sub en daarmee ook je hoofddoel te bereiken. Je kunt zonder actie aan de slag gaan maar dan is de kans groot dat je je doel niet gaat bereiken. Welke acties moet je ondernemen om je subdoelen te behalen? Ook deze schrijf je weer op. 
 5. Plannen
  Iets wat echt onderschat wordt bij het behalen van doelen. PLANNEN! Ook als je niet zo georganiseerd bent is het handig om dingen te plannen. Zoals bijvoorbeeld, wanneer doe je boodschappen, wanneer werk je, heb je tijd voor jezelf, tijd voor je partner/familie, tijd om te sporten, tijd voor leuke dingen. Als je het niet plant is de kans groot dat je kiest voor iets wat op dat moment de voorkeur heeft maar misschien niet altijd wat past bij het behalen van je doelen. Door elk weekend even tijd te nemen om je agenda (digitaal of papier) erbij te pakken en je week te bekijken kun je ook beter de afweging maken of de acties die je wilt doen ook realistisch is. Kun je deze week wel drie keer sporten of is twee keer maar misschien haalbaar? Om teleurstellingen te voorkomen en je eigen acties niet na te komen is het dus handig om te plannen. 
 6. Reflecteren
  Het woord is niet zo aantrekkelijk maar o zo belangrijk. Alleen maar naar de stip op de horizon kijken is niet wat dit proces zo leuk maakt. Het is goed om af en toe stil te staan en terug te kijken. Wat is er gelukt, waarom en hoe voelde je je erbij? Wat is er minder goed gegaan en hoe kun je dat de volgende keer tackelen? Een leermomentje voor jezelf zonder streng te zijn! 

Vind je het lastig om concreet deze tips toe te passen heb ik hieronder een voorbeeld uit de praktijk:

 1. Doelen opschrijven:
  Meer bewegen, afvallen, minder snoepen, gezonder/voedzamer eten, meer tijd voor familie & vrienden, meer naar buiten 
 2. Hoofddoel kiezen:
  Afvallen
 3. Subdoelen maken:
  Meer bewegen, gezonder en voedzamer eten, minder snoepen
 4. Acties:
  Beweegmomenten plannen, lijstje maken voor op gezonde tussendoortjes, recepten opzoeken en uitvoeren, langer de hond uitlaten, boodschappen doen voor 3 dagen
 5. Plannen:
  Bewegen: Maandag - zwemmen, Woensdag - sportschool, Vrijdag - langer de hond uitlaten
  Eten: Boodschappen: maandag, woensdag, vrijdag & 's avonds de lunch en tussendoortjes klaarmaken voor de volgende werkdag
  Elk weekend planning bekijken en invullen 

Zoals je ziet hoeft het helemaal niet ingewikkeld of groots. Door het concreet te maken weet je zelf ook wat je eraan kan doen én kies je er zelf ook voor hoe je dit doet. Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips, mocht je nog een goede tip hebben hoe jij jouw doelen behaald, let me know!

Liefs,
Vivian